Fakta och råd för föräldrar

Mat och matglädje för små barn

Bra mat för spädbarn 0-1 år 

Bra mat för barn 1-2 år 

1177 - Mat, sömn och praktiska råd 

Matkassen för hela familjen

 

Tobaksfria barn
Här finns information om hur barn påverkas av tobak, om amning och tobak och hur du som förälder kan få hjälp att sluta med tobak.

Föräldrabroschyr: Tobaksfria barn


Föräldrainformation om droger

Tonåren kan vara en speciell tid för både dig som förälder och din tonåring. Den tiden är ungdomen extra sårbar för olika typer av droger. Som förälder är du mycket viktig och har stora möjligheter att påverka ditt barns attityder till droger. Här finns bred infomation som kan vara till stöd för dig som är förälder.

Verktygslådan förälder

 

Tandvård och munhälsa

 Prata tandvård och munhälsa med barn

 

Skärmtid
Här är ett kort material med kort information om mediatid och fem tips för att hjälpa dig begränsa mediatiden till en bra nivå

Njut av tiden tillsammans - informationsblad om att minska mediatid

 

Läsa högt för ditt barn
Stadsbiblioteket i Göteborg har tagit fram sju tips för när du läser och berättar högt för barn som stimulerar läslust och språkutveckling hos barn.

1. Skapa en mysig och lugn miljö. Har barnet svårt att fokusera, välj en annan, kanske kortare saga. Ibland går det bättre om barnet får hålla något i handen, som favoritbilen eller gosedjuret.

2. Små barn kan vilja lekläsa. Om nallen i boken vill sova, kan barnet vilja natta sin nalle också. Läs med olika röster, var inte rädd för att skoja eller sjunga en bit. Läs tydligt och långsamt.

3. Prata om det ni läser. Förklara svåra ord. Låt barnet avbryta med sina tankar och uppmuntra barnets fantasi. Ställ enkla öppna frågor. Varför blev barnet i sagan ledset? Vad tror du hände sedean?

4. Prova på olika typer av böcker. Läs roliga, sorgliga, spännande böcker och faktaböcker om vartannat.

5. Låt barnet spegla sig i berättelsen och fråga hur det känns i kroppen efter sagan. Blev du rädd? Blev du överraskad?

6. Läs på olika tider. Att läsa godnattsaga skapar ett tryggt och lugnt avslut på dagen. Läs också gärna på tidpunkter när målet inte är att somna.

7. Låt barnet få välja vilken bok ni ska läsa. Låt böcker ligga framme så barnet själv kan hämta. 

På Stadsbibliotekets sida Läs ♥ högt tipsar bibliotekarier om när du kan börja läsa för ditt barn, vad du kan läsa, hur du kan läsa och var du kan låna hem färdiga bokpåsar med böcker som vi vet är fantastiska att läsa högt för barn 3-6 år.
Göteborgs stad: Läsoteket

Göteborg - staden där vi läser för våra barn

 

Vårdguiden ger praktiska råd
Hur går en förlossning eller kejsarsnitt till? Hur gör jag om mitt bäbis sätter i halsen? Hur gör jag vid amningen? På Vårdguiden 1177 Youtube finns korta filmklipp om olika ämnen som rör dig och ditt barn.

Vårdguidens Youtube