Tips på naturen som läkande kraft

Illustrationsbild: solljus

Här nedan listas några tips på hur du kan använda naturen som läkande kraft i din närmiljö:

 

  • Botaniskas app – tre guidade promenader att lyssna till i din mobil. Välj mellan promenaderna: Botaniska runt, Hälsostigen samt Vandra i det vilda. Hälsostigen är framtagen av Grön Rehab och är anpassad för personer med stressrelaterad ohälsa. Mindfulness och andningsövningar finns inbakade i appen där du lätt kan pausa och välja vart du vill gå enligt kartan som också finns i den kostnadsfria appen.

 

  • Hitta ut.nu – app med karta och checkpoints runt om i staden. Välj karta utifrån det område du vill upptäcka. Ett bra sätt att lära sig hur allt fungerar är att först se filmen nedan eller läs mer på webbsidan om Hitta ut. Vissa checkpoints är enkla och lätt att ta sig till – andra är lite svårare och kräver lite mer tid och kondition.

  • Guidade naturvandringar med Västkuststiftelsen - följ med på naturupplevelse långt bort från stan eller runt husknuten. Se kalendariumet för kommande promenader. Oftast är dessa promenader konstnadsfria, annars står detta i kalendereventet. Västkuststiftelsen har även en Facebook-sida som underlättar att få information om nyheter och kommande vandringar.

 

  • Boktips och Äventyrsguide: Det vilda Göteborg - Journalisten Karin Fingal och Äventyrsfotografen Fredrik Schenholm har skrivit boken Det vilda Göteborg och tillika en webbsida med samma namn. Här hittar du Äventyrsguiden som är en digital guide som inspirerar och visar vägen till allt från grottor till sköna skogsvandringar på bara några kilometer. Du hittar roliga, krävande och spännande äventyr jämte stillsamma och rofyllda barnvagnspromenader. Något för alla, alltså. Till varje äventyr finns karta, vägbeskrivning och all information du behöver för att kunna ta dig ut.

 

  • Badplatsen Göteborg - kostnadsfri app som du laddar ned i din mobil och som underlättar att hitta de bästa badplatserna runt om Göteborg.

 

  • Lekplatsen Göteborg - kostnadsfri app som du laddar ned i din mobil och som underlättar att hitta de bästa lekplatserna runt om Göteborg.

 

  • Naturspots i Göteborg - Park- och naturförvaltningen har valt ut sex så kallade naturspots i utvalda naturområden i Göteborg.

 

  • Fruktlundar för alla - som en del av Jubileumssatsningen har Göteborgs stad anordnat ett antal fruktlundar runt om i staden för allmänheten att njuta av. Detta är platser öppna för alla som vill trivas i det gröna, eller plocka sig ett äpple eller två.

 

  • Cykelfrämjandet Göteborg - följ med ut på olika cykelturer i Göteborg med omnejd. Allt som krävs är en cykel och cykelhjälm.

 

  • Trädgårdsföreningen Göteborg - är en av Europas bäst bevarade 1800-talsparker. Under sommaren är Rosariet fyllt av flera tusen färggranna, doftande rosor. I Palmhuset, det eleganta växthuset från 1878, hittar du palmer och andra tropiska växter. Böljande former och planteringar tar dig med till trädgårdskulturens guldålder.

 

Hälsa på Lunchen - Naturen som läkande kraft på Stadsbiblioteket 11 april 2018
Föreläsare: Eva Sahlin, fil. dr. Institutet för stressmedicin, Västra Götalandsregionen.

Föreläsningen teckenspråkstolkas simultant. Detta är inte en bearberatad översättning.

 

Stressad? Ta en dos natur - Naturvårdsverket