Stinas avspänningsövning

Under sin föreläsning talade Stina  om vad du kan tänka på i samband med stress. Här följer en sittande avspänning med fyra punkter att fokusera på.

 

Sätt dig bekvämt tillrätta i en stol, helst med armstöd. Sätt båda fötterna på golvet.

Fötter/fotsulor. Lägg märke till hur dina fotsulor känns när de möter underlaget. Ge dem plats.

Rumpan/bäckenet. Hur känns det när du sitter på dina sittknölar? Tänk att du slappnar av i bäckenets muskler och även i låren. Försök samtidigt känna en lätthet uppåt.

Axlar. Lägg märke till dina axlar. Är de spända? Prova att lyfta dem högt upp på en inandning och släpp sedan ner dem på utandningen, sucka högt medan du släpper ner dem. Släpp dina armar från axlarna ned mot armstöden på stolen. Du kan också lägga en kudde under dem.

Käkar. Slappna av i käkarna, ”tappa” hakan och slappna av i ansiktsmusklerna. Du kan också låtsas gäspa för att sätta igång riktiga gäspningar, vilket ger en djupare andning tillfälligt, samt tillför kroppen mer syre.

 

Centralt för Stinas föreläsning var några begrepp som ofta används i Basal Kroppskännedom för att rikta uppmärksamheten mot så kallade aspekter av kroppsjaget:

Grundning eller förankring. Att stå stadigt med fötterna på jorden, kan även påverka din mentala känsla av säkerhet, att du är buren oavsett vad du gör.

Centrum. Alla kroppar har ett centrum. Tyngd- eller kraftcentrum finns lite nedanför naveln. Rörelsecentrum finns i nivå med solar plexus (diafragmans tak) och är mötesplats för den undre och övre delen av människan.

Mittlinjen. Tänk dig att det går en linje längs hela din kropp, från hjässan ner till mellan dina fötter. Genom att ändra din tyngdpunkt över fötterna kan du komma i bättre balans i din kropp.

Andning. Andningen är central för kroppens välmående  och alla livsprocesser. Den påverkas lätt av vårt känslotillstånd och när vi blir stressade. Förutom att ta in syre och ut koldioxid påverkar andningsrytmen även de inre organen. När vi inte andas djupt, till exempel med diafragman som ligger centralt i kroppen, blir halsens småmuskler lätt överansträngda.

Flöde. Det pågår ständigt en rörelse i kroppen. Den uppåtgående reflexen möter hela tiden rörelsen nedåt (gravitationen). Många av övningarna i Basal Kroppskännedom utförs ofta med en mjuk och flytande kvalitet. Man försöker komma åt olika blockeringar i kroppen, till exempel spända knän, överdriven svank eller en stel nacke.